Terug

Bom ontmantelen in pop-up store van Defensie

Bom ontmantelen in de pop-up store van Defensie

Defensie reist door het land met een ‘pop-up brandstore’, compleet met thematische escape room. De bestemming voor de komende maand: Groningen.

‘We want you...!’

Defensie doet er momenteel alles aan om de bataljons gevuld te krijgen. Landelijk zijn 5000 militairen nodig. Op de kazerne in Assen (Luchtmobiele Brigade) zoeken ze 200 nieuwe noordelingen, in Havelte (Gemechaniseerde Brigade) 350.

Om jongeren een inkijkje te geven in de wereld van Defensie gaat er een speciale winkel het land door. In deze pop-up brandstore kunnen bezoekers in gesprek gaan met militairen, meer leren over de verschillende functies bij Defensie en ontsnappen uit een heuse militaire escape room.

Niet alleen jongeren ronselen

„Vroeger met de dienstplicht kende iedereen wel iemand die bij het leger zat en iets wist van Defensie,” aldus Andre Baas, „nu dat niet meer zo is moeten we meer naar mensen toe om uit te leggen wat wij allemaal doen.” Baas is recruiter van Defensie voor de regio Noordoost-Nederland.

In de winkel wordt hij bijgestaan door collega’s uit alle onderdelen van de organisatie van Defensie. Luchtmacht, landmacht, mobiele eenheid, ICT, ze zijn er allemaal.

De winkel is er dus niet alleen om jongeren te ronselen voor het leger. „Veel mensen die hier komen voorzien we van informatie”, legt Baas uit. Als ze iets niet weten zoeken ze het op en mensen kunnen zich aanmelden voor een nieuwsbrief. Schoolklassen kunnen een rondleiding krijgen en overal liggen flyers.

Ook zijn er wekelijks thema-avonden. Op die momenten wordt er extra aandacht besteed aan een bepaald aspect van Defensie. „Cyber, marine, techniek, ICT”, zegt Chris Scherpenzeel. „Ladies’ night”, voegt Baas toe. Binnenkort zijn er ook grote militaire voertuigen te bewonderen op de Grote Markt.

Lokaal opleiden en werken

Een van de flyers is van de ‘Operation Falcon Legion’. Het klinkt heel spannend. Defensie gaat nieuwe eenheden lokaal opleiden en plaatsen. De opleiding voor de luchtmobiele brigade zit normaliter in Schaarsbergen, maar nu kan deze voor een keer ook op de Johan Willem Frisokazerne in Assen gevolgd worden.

Na het succesvol afronden van de opleiding volgt een plaatsing in Assen. „In, door, en voor Assen”, aldus Scherpenzeel.

Bloedstollende escape room

Het niet-zo-inhoudelijke-maar-wel-heel-spannende hoogtepunt van de winkel is de thematische escape room. Deze moet natuurlijk getest worden.